Chronische pijn wordt door de meesten gezien als iets waar je de rest van je leven aan vast zit. De naam zegt het al 'CHRONISCH', en als dit een diagnose is die jij hebt gekregen vind ik dat heel vervelend om te horen, echt waar! In de meeste gevallen hoeft dit echter niet voor het leven te zijn. met de ontwikkeling van de neurowetenschap hebben we nu bewijs dat ook chronische pijn KAN worden teruggedraaid. Doe de zelftest hieronder om te weten of dit ook op jou van toepassing is.

Heb je al langer dan 6 maanden pijn of symptomen, aanhoudend of met tussenpozen?

Heb je een van de volgende behandelingen geprobeerd met weinig of slechts tijdelijke verlichting: stretching, yoga, fysiotherapie, massage, chiropractische zorg, steroïde- injecties, dieetwijzigingen, crèmes en zalven, pijnstillers, ontstekingsremmers, een operatie of een procedure als behandeling voor je pijn?

Veranderen je pijnniveaus gedurende de dag, of van dag tot dag (zijn ze bijvoorbeeld erger in de avond/ beter in de ochtend, OF, heb je het gevoel 'goede dagen en slechte dagen' te hebben)?

Verminderen je pijn of symptomen soms bij inspanning, om vervolgens lijken te verergeren/ terug te komen NA de inspanning of de volgende dag?

Veranderen symptomen soms van locatie of 'verplaatsen' ze zich?

Zijn je symptomen ooit helemaal verdwenen toen je ofwel positief OF negatief werd afgeleid (bijvoorbeeld tijdens je vakantie of tijdens een noodsituatie waarbij een ander familielid betrokken was)?

Is je huidige probleem ontstaan nadat je herstelde van een ander gezondheidsprobleem (het kan een ander pijnsymptoom zijn - je had bijvoorbeeld eerder rugpijn en nu heb je schouderpijn - of een ander probleem waarvoor je een operatie of effectieve behandeling heeft ondergaan)?

Had u een bijzonder negatieve emotionele ervaring (zoals een relatieconflict, verlies van een dierbare of een andere traumatische ervaring) OF een ingrijpende verandering van levensstijl (verandering in carrière, huwelijk, geboorte van een kind), in het jaar of de maanden voorafgaand aan het begin van de pijn/symptomen?

Identificeer je je met één van de volgende persoonlijkheidskenmerken/emoties: perfectionistisch, ambitieus, mensenplezier, overweldigd, zich afhankelijk voelen van anderen, bang voor afwijzing/kritiek, gevoelig, bang voor ziekte of ziekte?

Heb je in het verleden (of zelfs op dit moment) periodiek andere spanningsgerelateerde of gastro-intestinale problemen ervaren, zoals: zweren, IBS, constipatie, zure oprispingen, spanningshoofdpijn of migrainehoofdpijn, eczeem, haaruitval, op elkaar klemmende tanden, slapeloosheid?